Close
k

Projects

Contact

News

Let's connect

Hoşgeldin Google Analytics 4!

GA4_IMG

 

2020 yılında Google, Google Analytics 4’ü beta sürümünü App+Web ile birlikte bizimle tanıştırmıştı. Geçtiğimiz bu süre zarfında tabiki bu geçiş döneminin hızlı bir şekilde olmayacağını biliyorduk fakat bu geçişin tam tarihini bizlerde kestiremiyorduk.

 

Şimdi gelin son günlerde herkesin gündeminde olan Google Analytics 4 duyurusunu ele alalım.

Google geçtiğimiz günlerde 2023 Haziran ayının sonunda Universal Analytics’i kullanamayacağımızı 1 Temmuz 2023 itibari ile Universal Analytics verilerimize ulaşamayacağımızı resmi kaynaklardan bizimle duyurdu. 

Fakat burada Analytics 360 kullanan kullanıcılar için önemli bir detay var; Google Analytics’in 360 sürümünü yani ücretli sürümünü kullanan hesapların 1 Temmuz süresine ek olarak 3 ay daha vakti olacağını belirtti.

 

GA4 aslında Universal Analytics’in yeni bir sürümü değil, GA4 yenilikleriyle ve yeni ölçümleme modeli ile Universal Analytics’ten oldukça farklı bu farklılıklara yazımın ilerleyen bölümlerinde değineceğim.

 

Peki geçmiş Universal Analytics verilerimize ne olacak ?

 

  • 2023 1 Temmuz itibari ile Universal Analytics’e veri göndermeyi durdurduktan sonra en fazla 6 aylık geçmiş Universal Analytics verilerine ulaşabileceğiz.
  • 2023 1 Temmuz itibari ile Universal Analytics veri göndermeyi durduracak.

 

Universal Analytics verilerimizi GA4 hesabımıza taşıyamayacağımızı belirtmek isterim.

 

Google Analytics 4 hakkında bazı bilgiler;

 

  • GA4’de view yapısı bulunmuyor sadece account ve properties’de verilerimizi tutabileceğiz.
  • GA4’ün çalışma mantığı ise, kullanıcılar sitenizde aldığı her aksiyonu event bazlı ölçümleme ile kaydedilecek olmasıdır.
  • Universal Analytics session based ölçümle modeli ile veri kaydederken, GA4 ise event based ölçümleme modeli ile veri kaydedecektir. 
  • GA4 hesabı oluşturduğunuzda kurulum yapmanıza gerek kalmadan otomatik eventlerle sizi karşılayacaktır. 
  • Web sitenizin ihtiyacına göre belirlediğiniz ve takip etmek istediğiniz eventler varsa gelişmiş ölçümleme eventlerine bakmanızı ya da Tag Manager üzerinden custom eventler kurmanızı önerebilirim.
  • Pageview, session ve user üzerinden ölçtüğümüz verileri GA4 artık event bazlı ölçecek.
  • Universal Analytics ile Big Query’i manuel olarak entegre edebiliyorduk ancak Google Analytics 360 yani ücretli sürümünde ise Big Query’i birbiri ile çalıştırıp veri aktarımı sağlanıyordu.

GA4’de ise artık bütün kullanıcılara Big Query’i otomatik bağlayabilme ve ücretsiz olarak bu özelliği kullanabilme imkanı sunuyor.

 

ga4_2

 

Google Analytics 4 ve Universal Analytics arasındaki farklar nelerdir ?

 

Öncelikle yazımın başında da belirttiğim gibi Google Analytics 4 Universal Analytics’e yapılan bir yükseltme sürümü değildir.

 

  • Raporlama arayüzünün tamamen değiştiğini göreceğiz. Universal Analytics hesabımızdan GA4’e geçtiğimiz ilk zaman diliminde yeni rapor ara yüzüne alışmak biraz zaman alacaktır. GA4’de değişen arayüz ve yeni metrikler yer almaktadır.

 

GA4_3

 

  • GA4’ün event based ölçümle modelini kullandığını yukarıda da belirtmiştim. GA4’de kullanıcıların sayfa görüntülemeleri pageview olarak kaydediliyor.
  • Tracking Code (izleme kodu) Universal Analytics’de UA-1234466-9 izleme kodumuz vardı fakat artık GA4’de G-PSW1MY7HB4 ile başlayan bir izleme koduna sahip olacağız.
  • Universal Analytics kullanırken kaydedilen tüm eventler; category-action-label-value akışında gönderilmekteydi. GA4’de ise durum böyle değil, bir event’e parametreler ekleyerek ek bilgilerin gönderilmesini sağlayacağız.
  • Bir event için en fazla 25 custom parametre gönderebileceksiniz, karakter uzunluğu ise 100 olarak belirlenmiştir.
  • GA4 mülk başına 500 unique event sınırı getirmiştir.

 

Yeni Google Analytics 4 hesabı nasıl açabilirim ya da var olan Universal Analytics hesabım’a GA4 mülkünü nasıl eklerim ?

 

Gelin hepsine aşağıda birlikte bakalım..

 

İlk önce yeni hesap kurulum adımıyla başlayalım, analytics.google.com’a gidin ve ayarlar bölümüne giriş yapın “Create Account” butonuna tıklayın.

 

GA4_4

 

Sonrasında açılan sayfada account isminizi yazın ve sayfanın altında bulunan “Next” butonuna tıklayarak kuruluma devam edin.

 

GA4_6

 

Property setup kısmında ise, property name kısmına mülkünüzün adını yazın, altta bulunan time zone ve currency bilgilerini siteniz özelinde güncelleyin yani hangi saati ve hangi para birimini görmek istiyorsanız o ayarı seçin.

 

ga4_5

 

Bu işlemleride tamamladıktan sonra sayfanın altında ok ile belirttiğim bir alan bulunuyor, “Show advanced options” burada Google bize Universal Analytics ve Google Analytics 4 mülklerini oluşturabileceğimiz bir seçenek sunuyor.

 

İki mülkü de oluşturmak isterseniz “Create both a Google Analytics 4 and a Universal Analytics property” seçeneğine tıklayın ya da sadece Universal Analytics mülkü açmak istiyorsanız “Create a Universal Analytics property only” seçeneğine tıklayın ve sonraki adıma geçin.

 

GA4_7

 

 

Bu adımda GA4 bize iOS veya Android ya da web sitesi mi seçeceğimizi soruyor, burada hangisini web ya da app’i tercih edebilirsiniz. Ben web siteme eklemek istediğim için web olarak seçimimi yapıp devam ediyorum.

 

ga4_11

 

Page views, Scrolls ve Outbound clicks gibi bazı ölçüm eventleri otomatik olarak kaydedilecektir. Hangi eventleri kaydedeceğinizi ayarlamak için sağ alttaki ayarlara tıklayabilirsiniz.

Ekran görüntüsünde G ile başlayan kodumu buradayken kopyalıyorum.

GA4_9

 

Şimdide var olan Universal Analytics hesabımız üzerinden GA4 mülkümüzü oluşturalım.

 

Analytics hesabımız da ayarlar’a gidelim “Property” altında GA4 Setup Assistant’a tıklayalım.

 

ga4_12

 

 

Açılan sayfada  I want to create a new Google Analytics 4 property altında

“Get Started” butonuna tıklayın.

 

GA4_10

 

“Create property” butonuna tıklayıp yeni mülkünüzü oluşturun.

 

ga4_13

 

Son adımda artık hesabımızı oluşturduğumuzu yeşil “Connected” simgesinden görebiliyoruz. Dilerseniz burada See your GA4 property’e tıklayarak hızlıca GA4 hesabınıza erişebilirsiniz.

 

GA4_14

 

Analytics hesabımızın izleme kimliğini her zaman Google Tag Manager üzerinden çalıştırılması gerektiğini önermekteyiz. Bende Universal Analytics hesabımda yaptığım gibi Google Analytics 4 hesabım için de Google Tag Manager hesabım üzerinden GA4 izleme kimliğimi ekleyeceğim.

 

Peki Google Tag Manager üzerinden çalıştırmak istediğim Google Analytics 4 izleme kodumu nasıl ekleyeceğim?

 

Google Tag Manager giriş yapıp Taglere tıklayın “New” butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda “Tag Configuration” alanına tıklayın açılan tag’lerde  Google Analytics 4’ü seçin.

 

GA4_15

 

Tag’inizi isimlendirin ve Google Analytics 4 hesabınızdan aldığınız measurement ID’yi yazın ve sonrasında Trigger’ı pageview olarak ayarlayın. Bu adımlardan sonra sayfanın sağ tarafındaki “Save” tuşuna basmayı unutmayın ve çalışıp çalışmadığını mutlaka test edin.

Preview moda alalım ve test edelim.

 

GA4_16

 

Tag Manager’ın açılan test ekranında GA4 kodumuzun çalıştığını görmekteyiz.  Analytics üzerinden de kontrollerimizi yapıp Tag Manager üzerinden yaptığımız değişiklikleri publish edebiliriz.

 

GA4_17

 

GA4 hakkında yazımın sonuna geldim, bu yazımda GA4 ve Universal Analytics hakkında bilmediğiniz ve merak ettiğiniz konulara değinmeye çalıştım. Sıfırdan hesap oluşturma ve Tag Manager üzerinden izleme kimliği ekleme gibi konuları ele aldım.

 

Bir sonraki GA4 yazımda görüşmek üzere 🙂

 

Selen Sokur

Lead of Analytics & Data Insight

 

 GA4 Kurulumu İçin Hemen Bizimle İletişime Geçin!

0